Domnul Democraţie

 

VotDomnul Democraţie trăieşte într-o cabină de votare. Locuinţa lui, de nici un metru pătrat, cât un coşciug împărătesc, în picioare, nu are ferestre, iar în loc de uşă, fâlfâie, ca la uşa unui palat, o perdea. Pereţii locuinţei lui sunt confecţionaţi din pânză transparentă, pe o ramă de şipcă. Domnul Democraţie nu are acoperiş deasupra capului. Doar tavan. Şi acesta, de închiriat. Ca avere personală,

Domnul Democraţie mai posedă: o tuşieră, o ştampilă, şi un buletin de votare, pe care îşi scrie, de cateva ori în viaţă, dilema existenţială, aplicând ceva. O mişcare de apăsare, o ridicare de braţ, şi o coborâre. Ca o închinare. In numele însemnatului, al ridicatului, şi al îngropatului. Aferim !

Odată, demult, când Domnul Democraţie era analfabet, aplica degetul. Se murdărea.  Astăzi, multilateral  democrat, deşi – ca urmare  a nivelului înalt de democraţie – nespălat,  din lipsa de bani  pentru săpun şi apă, apasă  cu ştampila  în tuşieră, răsfoieşte buletinul de votare, şi aplică însemnul “Votat” , cu chenarul rotund, iar nu pătrat. Apoi, Domnul Democraţie rămâne acolo. În cabina de votare. Vreo patru sau cinci ani. Sau atât cât dă Legiuitorul. Pe care chiar el l-a ştampilat. I-a dat “Bun de Democrat”. Pe ce raţiuni, sentimente, sau contract pe veşnicie, asta numai Domnul Democraţie ştie. 

Aşadar, Domnul Democraţie rămâne în cabina de votare, după ce a votat, câtiva ani. Ca într-o puşcărie. In care este permanent informat.Ţinut la curent. Cu viaţa lumii mondene. Cu viaţa lumii mizere. Primeşte la pachet: legi cu caracter democrat. Legi pe care nu îşi găseşte timp să le citească. In celula cabinei lui de vot, Domnul Democraţie este foarte ocupat, să-şi asigure familiei nevoile vitale: cafea, fum de resurse naturale, ţigări, droguri, sex, legi şi răcoritoare. Este un lucru bizar: cu cât nevoile lui sunt mai stringente, cu atât primeşte mai puţină democraţie, adică: cafea, fum de resurse naturale, ţigări, droguri, sex, legi şi răcoritoare. În plus, mai primeşte ceva la buletinele de ştiri din penitenciar: îndemnul: stai aşa. Este bine. Este din ce în ce mai bine.

Democraţia veghează pentru tine şi copiii tăi ! Nu te mai gândi la cafea. Nu te mai gândi la ţigări. La băutură. La femei. La droguri. La risipa de economie de resurse. Ieşi din locuinţa ta încuiată la 4 sau 5 ani. Citeşte atunci ceva, în afară de reclame şi articole de denunţuri prin ziare.

Citeşte numele şi semnele particulare ale figurilor tale de familie, dragi. Care îti sună atât de îndepărtat. Pentru care ai primit locuinţa, şi ai o masă şi cazarea asigurate. Nişte condiţii omeneşti de liber trai. Care se dau peste cap ca să intri şi în veşnicie. Tu şi toţi copiii tăi. Tot neamul tău de democraţi. Care nu cunosc somnul. Nici odihna. Care nu pun ochi peste trandafir, şi ştampila peste iubire. Care n-au nici măcar o chilie, darmite o cabină de votare. Deşi sunt şi ei oameni cu capul rotund, nu pătrat. Care se închină cu frică de democraţie, la Mecca Democraţiei, aşa: Dă-ne, Mamă a Unora, Mai Democraţi şi Mai RePublicaţi, o locuinţă. O slujbă. O veşnicie. Dar nu nouă. Nouă, în cele din urmă. Dă mai întâi tuturor Domnilor Democraţie. Şi, la mila lor,dă-ne şi nouă. Deşi nu merităm. Nici măcar să plângem. Dar să mai şi zâmbim şi să asigurăm. Pe ecrane. Aşa cum ştim. Că totul e bine. Şi va fi şi mai bine. Domnul Democraţie ştie. Că este bine. Aşa i se arată lui pe cer. O singură cruce, după care coboară Domnul Democraţie din cer, în puşcăria minţii lui de fier

Şi întreabă: Domnilor, democraţia este numai pentru lupi ?
… nu este pentru nici-un miel ?

Jianu Liviu-Florian

Advertisements

About Mădălina

La gente ama stare al centro del mondo, a me basta un angolo dove c'è tutto il mio mondo. - M. Gandy View all posts by Mădălina

4 responses to “Domnul Democraţie

Nu ciocăniţi ! ...ies eu din când în când.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Pablo Cuzco

...in my Mind's Eye

byluis7

« me arrodillo por las noches ante tigres que no me dejarán ser - lo que fuiste no será otra vez - los tigres me han encontrado pero no me importa. »

Lup cu blog

Câte ceva din mintea zbuciumată a unui lup.

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

robbo worldtraveller

Because I am a traveller I can look down on the birds and up at the fishes. I collect moments and can venture back in time to lost worlds. I seize life and simultaneously escape it at will. Because I am a traveller I envy no man at home.

Old time rock and roll

A blog about the history of Rock and Roll music

TIMES OF LION

Exposing Truth

Inside These Lines

Walk in the rain, smell flowers, stop along the way, build sandcastles, go on field trips, tell stories, say the magic words, trust the universe. Happiness is up to you.

Lucian Boștiog

Για όπου είναι ο θησαυρός σας, η καρδιά σας θα είναι επίσης (Ματθαίος 6: 21)

CreyenteAarav

Celebrating Poetry.

Calogero Mazza

In un mondo in cui tutti (ma proprio tutti) dicono la loro... io vorrei dire la mia.

Galaxia sufletului meu mărunt

lasă-mă să-mi plimb cuvintele prin inima ta

kirilson photography

the stories behind the pictures, and vice versa

disincantodentro

racconto il sentimento

Şcoala "Emil Atanasiu" Garoafa

Educaţie, adică viaţă. Pagina elevilor şi a dascălilor din Garoafa, Vrancea, România

The Secret Policewoman

Behind the Uniform... Shh...

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Universul astral

"Dubito, ergo cogito, cogito ergo sum."_ René Descartes

ORME SVELATE

la condivisione del dolore è un dono di amore da parte di chi lo fa e di chi lo riceve

Vocea gândurilor

Fobii plecând de la o singură fobie.

Sunday mood

·Don't look back. You are not going that way·

iulie in doi

Marcu Claudia Adriana

costiadiana

Societatea nu este structurată pe adevăratele valori, pentru că altfel nu ar mai fi așa cum este, permițând apariția acestor anomalii.

cartifaine

taraba cartilor de altadata

Blogul unui Bolnav (BUB)

Scriu ce am in minte.

simpleziceri

Just another WordPress.com site

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

euzicasa

Share something you learned everyday!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

marine_observer

i owe it to the sea!

Ricette in Tavola

Ricette dall'Italia e dal mondo per portare in tavola sapori unici e piatti prelibati

Chefs4Passion

Paolo e Giacomo, due grandi appassionati di cucina che vogliono condividerne pensieri, sensazioni ed esperienze.

bazarnews.info!

cuget liber!

supravietuire a-z

aici esti in siguranta.

%d bloggers like this: