M’s music – Hans Zimmer

Hans Florian Zimmer ( n. 12 septembrie 1957, Frankfurt, Germania ) este un compozitor german de muzică de film. Într-o carieră de două decenii , Zimmer a compus muzica pentru peste 100 de filme. Este considerat compozitorul de muzică de film cu cel mai bun succes din punct de vedere financiar în prezent.Până în momentul de faţă a strâns 7 nominalizări la Oscar (unul câştigat), 8 la Globurile de Aur (două câştigate) şi 6 la premiile Grammy (două câştigate).

În 1988  Zimmer a compus primele sale coloane sonore pentru filme britanice ca Burning Secret, The Fruit Machine, Nightmare at Noon şi A World Apart. Aceasta din urmă nu numai că a marcat prima sa coloană sonoră scrisă de unul singur dar a fost şi muzica care a captat atenţia renumitului regizor Barry Levinson pentru muzica din filmul Rain Man şi venirea lui Zimmer la Hollywood . Rain Man avea să câştige premiul Oscar pentru Cel mai bun film şi avea să aducă lui Zimmer prima sa nominalizare la Oscar. Anul următor a compus muzica din filmul Driving Miss Daisy , care avea să-i aducă şi prima sa nominalizare la Premiile Grammy.

La începutul aniilor ’90, Zimmer a compus muzica pentru alte filme celebre la Hollywood , cum ar fi Black Rain, Backdraft, Thelma and Louise, Days of Thunder, True Romance şi Bird on a Wire. În paralel a mai compus muzica pentru filme britanice, cum ar fi Fools of Fortune şi Paperhouse.

În 1994 , Zimmer a colaborat cu celebrul cântăreţ pop , Elton John , pentru a compune muzica pentru unul din cele mai celebre filme Disney, The Lion King. Coloana sonoră s-a vândut în peste 15 milioane de exemplare şi i-a adus lui Zimmer primul său premiu Oscar. De asemenea, muzica din The Lion King a mai câştigat şi alte premii, inclusiv două Globuri de Aur şi trei premii Grammy. Muzica din The Lion King a fost una din cele mai importante aspecte ale filmului. Solo-urile şi corurile africane sunt folosite într-un mod excelent, Zimmer demonstrându-şi abilitatea de a compune muzica pentru alte genuri de film decât drame. De asemenea, s-a lansat şi o “continuare” a coloanei sonore, Rhythm of the Pride Lands (lansat în ediţie limitată, aşa că este considerat mai mult un CD de colecţie) iar în 1997 , filmul a fost pus ca şi piesă muzicală pe Broadway, care a devenit unul din cele mai vizionate şi îndrăgite muzicale.

În 1995 , Zimmer a primit un premiu Grammy pentru muzica din filmul Crimson Tide, coloana sonoră care avea să devina model pentru mulţi compozitori în anii 1990, şi a compus muzica pentru filmul lui John Boorman, Beyond Rangoon. O altă nominalizare la Oscar a urmat în 1996  pentru filmul The Preacher’s Wife şi în acelasi an a primit premiul BMI pentru carieră. În 1997  a primit o nouă nominalizare la Oscar , de data aceasta pentru filmul As Good As It Gets , coloana sonoră care a fost terminată înainte de a accepta postul de şef al departamentului de muzică al studioului DreamWorks SKG  (funcţie pe care o deţine şi în prezent). În 1998 , Zimmer a primit două nominalizări la Oscar pentru muzica sa din The Thin Red Line şi The Prince of Egypt.

În anul 2000 , Zimmer a fost angajat pentru muzica din filmul regizat de Ridley Scott , Gladiator, împreună cu Lisa Gerrard. Muzica din film avea să fie considerată de mulţi ca fiind cea mai bună coloană sonoră a sa , a primit o nominalizare la Oscar şi a câştigat numeroase premii, inclusiv Globul de Aur. Alte premii includ: in 2001 un premiu la Festivalul de film de la Hollywood pentru meritele sale în domeniul muzicii de film. În 2001  a susţinut un concert în Gent , Belgia  în cadrul festivităţii de decernare a premiilor World Soundtrack Awards. Concertul a fost lansat apoi pe CD, intitulat The Wings of a Film , considerat pentru prima dată când concertul unui compozitor de muzică de film este înregistrat şi lansat ca CD oficial. În acelaşi an a compus muzica pentru trei filme celebre , Black Hawk Down , Pearl Harbor şi Hannibal.

 Împreună cu studioul DreamWork , Zimmer a compus muzica şi pentru alte filme de animaţie , cum a ar fi Spirit: Stallion of the Cimarron, A Shark Tale şi Madagascar. Alte filme includ Tears of the Sun, The Last Samurai, King Arthur , Batman Begins (împreună cu James Newton Howard), The Da Vinci Code , Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest , The Holiday şi Pirates of the Caribbean: At World’s End.

Sursa: Wikipedia

Advertisements

About Mădălina lu' Cafanu

M'am cățărat în blog şi mă uit la stele... View all posts by Mădălina lu' Cafanu

Nu ciocăniţi ! ...ies eu din când în când.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s